Monday, July 19, 2021

9 Zulhijjah hari wukuf di Arafah dan puasa sunat Arafah

 

9 Zulhijjah 1442 (19.7.2021) Umat Islam yang tidak menunaikan haji disunatkan untuk berpuasa sunat. Puasa sunat Arafah gelarnya.

Bagi orang awam bukan mudah untuk melaksanakan puasa sunat. Banyak ujian dan cabarannya. Musim ini,  kita masih terikat dengan SOP yang tidak menggalakkan untuk keluar rumah dan masih tidak boleh makan minum di kedai makan. Kiranya kurang sikit lah ujian apabila duduk bertapa di rumah.

Bagi Jemaah Haji, mereka akan berwukuf di Arafah.

Ketika berwukuf, amalan terbaik yang disarankan adalah memperbanyakkan berdoa kepada Allah SWT. Kerana  waktu tersebut  paling mustajab doa  untuk dimakbulkan.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

“Sebaik-baik doa adalah doa di hari Arafah, dan sebaik-baik zikir yang aku ucapkan dan juga diucapkan para nabi sebelumku adalah,

 لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير”.

(Tidak ada yang berhak disembah selain Allah yang satu, tidak ada sekutu bagiNya, milikNya kekuasaan dan milikNya segala pujian, dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu)."

(Hadis riwayat Al-Tirmizi)

 

Tentu kita biasa “mengirim doa” kepada mereka yang menunaikan haji. Kadang-kadang sampai ada buku khas yang bertuliskan  kiriman doa dari para kenalan dan sanak saudara. Waktu wukuf inilah masa yang terbaik untuk berdoa.

Bagaimana pula dengan kita yang tidak berwukuf di Arafah ?

Kita juga boleh mengambil peluang dan kelebihan hari wukuf di Arafah ini untuk memperbanyakkan berdoa di tempat masing-masing.

 

Kenangan berwukuf  pada hari  isnin 9/01/2006.

Kami disediakan Makanan di Arafah sebanyak 3 kali iaitu  sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Menunya nasi, lauk dan mesti ada buah. Selain itu, kami dibekalkan dengan stok  mee segera.

Selepas solat zohor, kami mendengar khutbah di khemah kami sahaja. Kemudiannya kami memperbanyakkan berdoa dan berzikir. Ada yang ‘stay’ dalam khemah, dan ada juga yang mencari ‘port’ luar yang selesa.

Selepas Maghrib nak bertolak ke Muzdalifah pulak.

                                                                        Kek


Buah mesti ada

      Stok makanan yang tak putus dan sedap
Mengambil kenangan di hadapan khemah sebelum menjelang Maghrib

 

#PermaiMenulis #wukuf #arafah #haji #puasa #sunat #doa #zikir

 

No comments: