Wednesday, June 09, 2021

Hari Lautan Sedunia 2020

 Bermula tahun 2008, Tarikh 8 Jun pada setiap tahun dipilih sebagai Hari Lautan Sedunia. Tema yang dipilih pada tahun ini adalah ‘The Ocean: Life and Livelihoods’ yang bermaksud ‘Lautan: Kehidupan dan Penghidupan’


Laut merupakan sumber air, makanan, ikan, dan merupakan laluan perdagangan antarabangsa sejak zaman berzaman.

Allah SWT merakamkan banyak ayat al-Quran berkenaan dengan laut. Antaranya firman Allah SWT :


i) Telah nampak kerusakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar).
(Ar-Ruum : 41)


ii) Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah kapal-kapal di tengah (yang berlayar) di laut seperti gunung-gunung. ( Asy-Syuura : 32)


iii) Dan tidak sama (antara) dua laut; yang ini tawar, segar, sedap diminum dan yang lain masin lagi pahit. Dan dari masing-masing laut itu kamu dapat memakan daging yang segar dan kamu dapat mengeluarkan perhiasan yang dapat kamu memakainya, dan pada masing-masingnya kamu lihat kapal-kapal berlayar membelah laut supaya kamu dapat mencari kurniaanNya dan supaya kamu bersyukur. ( Faathir : 12)

Zaman kini serba canggih. Manusia semakin cerdik dan tinggi pelajarannya. Namun sikap segelintir manusia terhadap laut khasnya dan sumber air yang lain seperti sungai sangat mendukacitakan.
Ada yang sanggup mencemarkan air dengan sisa terlarang dan berbahaya demi mengaut keuntungan peribadi dan kroni. Kebiasaanya yang menjadi mangsa adalah orang-orang kampung yang kediamannya berhampiran dengan laut dan sungai.

Orang Laut kehidupannya banyak dihabiskan di laut sehinggakan terus lekat dengan gelaran Orang Laut. Begitu juga dengan lanun yang “mencari makan” di laut.

Dalam keadaan kita masih lagi berada dalam pandemik Covid 19, hari ini masih dalam “lockdown”, tentunya tiada pengembaraan di lautan mahupun di daratan. Sudah pasti kita merindukan masa lalu yang “bebas”. Masa ini barulah terasa nikmat sebuah kebebasan.

Saya perhatikan ramai pengembara yang melontarkan semula gambar dan video kenangan semasa mereka bebas mengembara di serata ceruk buana.
Sama-sama kita berdoa agar kita selamat dari musibah Covid, dunia dijauhi dari wabak ini dan alam sekitar khasnya lautan berada dalam keadaan yang terpelihara.

• Pengalaman saya bersama sahabat PMRAM berlayar di lautan dengan Kapal laut merentasi Terusan Suez ke Pelabuhan Jeddah untuk menunaikan haji. Pernah juga merasa sekali naik feri dan perahu nelayan ketika ke Pulau Tioman.

http://syababgr.blogspot.com/2011/08/travelog-tioman-3.html

#PermaiMenulis #harilautan #laut #alam #OceanNo comments: