#MekahMadinahDiHati
Catatan ke dua
26 Disember 2005 : Selepas
solat Isyak, Dewan Perwakilan Maqaz (DPM) Shoubra mengadakan majlis meraikan
bakal hujjaj peringkat Shoubra diadakan di markaz DPM.
DPM merupakan persatuan
pelajar Malaysia di Shoubra yang bernaung di bawah PMRAM selaku persatuan
induk.
Selesai program, saya
pulang ke rumah.
Malam itu seluruh ahli bait kami (room mate) membantu menyediakan bekalan
makanan untuk sepanjang perjalanan di atas kapal.
Langkah
pertama : Memasak nasi dan lauk. Lauk hanyalah ayam goreng (beli peha ayam kuki
yang dah siap bertepung dan berempah, hanya tinggal goreng sahaja).
Langkah
kedua : Makanan yang telah siap dimasak. Kena
sejukkan dulu. Nasi letak dalam talam dan sejukkan depan kipas. Huhu.
Makanan perlu
disejukkan dahulu untuk mengelakkan cepat basi.
Langkah
ketiga : Setelah sejuk, barulah dibungkus dengan foil.
Foil Aluminium
Saya bawa
dua buah beg yang sederhana besar. Satu untuk beg pakaian dan satu lagi diisi dengan bekalan
makanan.
Beria
betul..kan, siapkan bekalan makanan.
Sampai ada tiga langkah. Kenapanya weh ?
Ingat lagi bawa bekal makanan zaman sekolah dulu, untuk jimat duit belanja. huhu.
Sebabnya
sebagai bekalan untuk dimakan dalam kapal nanti. Stok bekalan kenalah cukup
untuk cover tiga hari perjalanan.
Dah tak ada
orang jual ke kat atas kapal ?
Ada
bukannya tak ande. Tapi harganya mahal. Kami dinasihatkan untuk membawa bekalan
makanan sendiri sebagai langkah berjimat.
Mujur
sahabat-sahabat ahli bait (serumah) banyak membantu saya dalam menyiapkan
bekalan tersebut.
Kalau
harapkan ke saya seorang. Alamatnya selamba rock je lah makan nasik arab kat
café pak arab di atas kapal.
Contoh Hiasan : Makanan yang dibungkus dengan Foil Aluminium
#PermaiMenulis
#MekahMadinahDiHati
#SeputarMemoriSilam
No comments:
Post a Comment