Sunday, August 27, 2017

#MekahMadinahDiHati : Catatan ke dua - Bekal Makanan

#MekahMadinahDiHati
Catatan ke dua

26 Disember 2005 : Selepas solat Isyak, Dewan Perwakilan Maqaz (DPM) Shoubra mengadakan majlis meraikan bakal hujjaj peringkat Shoubra diadakan di markaz DPM.
DPM merupakan persatuan pelajar Malaysia di Shoubra yang bernaung di bawah PMRAM selaku persatuan induk.
Selesai program, saya pulang ke rumah.
Malam itu seluruh ahli bait kami (room mate) membantu menyediakan bekalan makanan untuk sepanjang perjalanan di atas kapal.
Langkah pertama : Memasak nasi dan lauk. Lauk hanyalah ayam goreng (beli peha ayam kuki yang dah siap bertepung dan berempah, hanya tinggal goreng sahaja).

Langkah kedua : Makanan yang telah siap dimasak. Kena  sejukkan dulu. Nasi letak dalam talam dan sejukkan depan kipas. Huhu.
Makanan perlu disejukkan dahulu untuk mengelakkan cepat basi.

Langkah ketiga : Setelah sejuk, barulah dibungkus dengan foil.

Foil Aluminium


Saya bawa dua buah beg yang sederhana besar. Satu untuk beg  pakaian dan satu lagi diisi dengan bekalan makanan.

Beria betul..kan,  siapkan bekalan makanan. Sampai ada tiga langkah. Kenapanya weh ?
Ingat lagi bawa bekal makanan zaman sekolah dulu, untuk jimat duit belanja. huhu.

Sebabnya sebagai bekalan untuk dimakan dalam kapal nanti. Stok bekalan kenalah cukup untuk cover tiga hari perjalanan.

Dah tak ada orang jual ke kat atas kapal ?

Ada bukannya tak ande. Tapi harganya mahal. Kami dinasihatkan untuk membawa bekalan makanan sendiri sebagai langkah berjimat.

Mujur sahabat-sahabat ahli bait (serumah) banyak membantu saya dalam menyiapkan bekalan tersebut.

Kalau harapkan ke saya seorang. Alamatnya selamba rock je lah makan nasik arab kat café pak arab di atas kapal.

Contoh Hiasan : Makanan yang dibungkus dengan Foil Aluminium


#PermaiMenulis
#MekahMadinahDiHati
#SeputarMemoriSilam



No comments: