Gambar Hiasan : Sumber google
Sesudah makan, saya menuju ke meja cashier.
Memang kedai makan tersebut kalau nak bayar kena pergi ke meja cashier,
Meja cashier kosong, tiada siapa yang
menjaganya.
Kedudukan meja cashier bersebelahan dengan
kaunter dapur. Iaitu tempat tukang masak letak makanan yang telah selesai
dimasak, dan waiter akan mengambil makanan tersebut untuk dibawa ke pelanggan.
Lama juga saya keseorangan berdiri terjegat
di depan meja tersebut. Peliknya tukang masak yang letak makanan bukannya tak
nampak saya. Paling menarik (sadis) dua orang waiter 3,4 kali dah mundar mandir
sebelah saya ambil makanan di kaunter tersebut tanpa mempedulikan saya. Pandang
atau bagi sebarang isyarat apa-apa pun tak.
Akhirnya saya pun pergi ke kaunter dan
sound, “tak nampak ke saya tunggu lama nak bayar”
Kemudian barulah seorang brother datang ke
meja untuk mengira. Saya sebut kat dia, 3-4 orang staf yang mundar mandir tu
tak nampak ke saya berdiri lama kat meja tuh.
Jawapan yang mudah diberikan : Diorang tak
reti kira.
Saya sambung lagi : yang depa mundar mandir
3-4 kali sebelah saya tu, tak nampak ke kite nih. Bagi la isyarat pada demo
yang pandai kira.
Brother tu pun kabo : Rilek la bang..
Saya pun diam sahaja, malas nak teruskan,
sebab tak de manfaat pun gayanya kalau nak beri cadangan.
Cadangan saya : Kena ada staf khas yang
memang duduk di meja kaunter sahaja. Kedai Mamak biasa guna kaedah ni. Nak pula kalau kedai makan tersebut besar dan
luas. Jenuh nak panggil depa, untuk kira kat meja kita.
Tip untuk bos memilih pekerja : Pilih lah
pekerja yang serba boleh. Tenaganya boleh dimaksimakan. Moleknya pilih pekerja
yang lebih baik dari kita sendiri. Insya-Allah berbaloi, tapi gaji tu pun biar
berbaloi. Kalau tak depa transit sahaja.
Akhirnya bos juga yang rugi. Pekerja ramai
tapi tak mahir, dan mungkin kos gaji lebih tinggi lagi sebab pakai ramai
pekerja tapi tak mahir.
#PermaiMenulis
#cashier
No comments:
Post a Comment