Wednesday, February 25, 2015

Persidangan Imam Peringkat Kebangsaan 2015

Saya telah berkesempatan menghadiri Persidangan Imam peringkat Kebangsaan yang diadakan bersempena Sambutan Jubli Emas 50 tahun Masjid Negara. Seramai 150 orang Imam dari seluruh negeri telah hadir. Antara pengisian slot dalam program ini antaranya Penenrangan berkaitan GST, Slot dari BTN, Slot dari Institusi Integriti, Slot bersama Masjid Usamah Bin Zaid (Anugerah Masjid peringkat Kebangsaan) dan Slot Bicara Santai bersama Imam Besar Masjid Negara.

Persidangan dirasmikan oleh YB  Mejar Jeneral Dato' Jamil Khir Baharom, Menteri di JPM. antara isi kandungan ucapan perasmian beliau : 

"beliau berkata terdapat 22,000 masjid serta surau di seluruh negara dengan bilangan 14,254 imam, guru takmir (3,759), guru KAFA (32,764) dan penyelaras pentadbiran masjid daerah (PPMD)(171).


"Sekiranya digabungkan (jumlah imam, guru takmir, KAFA dan PPMD) ia mampu menjadi satu gelombang yang besar, satu kelompok masyarakat Islam dalam (mempromosi) perpaduan," katanya.

"Jika masyarakat Islam bersatu padu atas dasar agama, saya yakin kita tidak akan rapuh. Namun, jika kita berpijak atas dasar politik, sesama Islam pun kita akan bergaduh," katanya.

Antara resolusi utama persidangan itu adalah penyelarasan jawatan gred imam besar negeri dan imam masjid daerah di seluruh negara, serta mewujudkan perjawatan tetap khususnya di masjid kariah yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi dan di kawasan bandar.

Resolusi lain ialah menaikkan kadar bayaran imbuhan imam masjid kariah daripada RM750 sebulan kepada kadar gaji minimum sebanyak RM900 sebulan dan mewujudkan pencalonan Tokoh Imam Kebangsaan seiring dengan Anugerah Masjid Malaysia.

Jamil Khir yang menyokong resolusi persidangan itu, berkata ia akan diserahkan kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk diteliti secara mendalam sebelum sebarang keputusan dibuat.


Taklimat di Dewan Hotel Sentral
Imam dari Pahang bersama Tan Sri Dato' Syeikh Ismail, Imam Besar Masjid Negara
 Para Peserta bersama YB Menteri dan Ketua Pengarah Jakim
 Bicara Santai bersama Tan Sri Imam Besar Masjid Negara.

Antara Kalamnya : -Allah SWT memuliakan kita dengan menjadikan kita sebagai Imam.
-Kita dimuliakan kerana Al-Quran
-Imej penampilan imam perlu dijaga Suasana Selepas solat Zohor berjemaah di dewan solat Masjid Negara

 Muslimat solat 'open' tanpa tabir di dewan solat, sama seperti Masjid Besi.. 


 Pelajar Kelas Kafa di Masjid Negara

 Kuarters Pegawai Masjid Negara

 Warung makan di Masjid NegaraNo comments: