Luahan


Subscribe

RSS Feed (xml)

Thursday, October 31, 2013

Ijtimak Guru Agama Giat Mara

Saya berkesempatan menghadiri program Ijtimak Guru agama Giat Mara Malaysia di Intekma Shah Alam. Program ini julung kalinya diadakan semenjak 27 tahun penubuhan Giat Mara. Dalam Ijtimak ini, seluruh guru agama Giat Mara seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak dihimpunkan dan membincangkan penambahbaikkan modul pembangunan jiwa insan.

Penasihat syariah Giat Mara, Dr Sabri dari UIAM


Sesi Pembahagian kumpulan dan LDK



 Motivasi bersama Dr Sukki Othman, dari UPM



Ucapan aluan CEO Giat Mara semasa majlis penutup Ijtimak

 Ucapan Perasmian dari Pengerusi Giat Mara Malaysia


sambil-sambil bersantai di Ijtimak..kita layan Majalah SUPER..

Friday, October 25, 2013

Liku-liku PerjalananKu


Laluan  berbukit dan bengkang bengkok  yang biasa saya lalu berkongsi laluan dengan lori yang membawa bijih dan balak. Setiap hari berpuluh lori  membawa bijih  lalu menggunakan jalan yang berstatus jalan kampung ini. Sehinggakan habis rosak teruk jalan raya. Kerja kontraktor jalan, tampal jalan hari ini esok lusa berlubang balik. Dua tiga bulan lepas tu pula datang lagi kontraktor tampal lagi...suka hati kontraktor dapat projek. Banyak projek banyaklah masyuk.. Sedangkan pengguna awam semuanya merana dek jalan yang rosak teruk dan terpaksa follow lori bijih dan balak.

Semalam ada lori bijih terbalik di area Tembeling. Terpaksa lalu ikut jalan alternatif, jalan kecil di celah-celah rumah orang kampung. Masa sepatutnya 5,6, minit jadi sejam dua tersangkut di lorong-lorong kecil, kesnya jalan kecil..terpaksa pula nak berselisih dengan lori yang memang tak sesuai langsung lalu kat jalan kecil tersebut. Tak pasal-pasal sebuah lori tersangkut pulak di lorong kecil tersebut, orang kampung dengan bantuan lori lain kena tarik lori tersebut barulah boleh kenderaan awam lain meneruskan perjalanan. 




Perjalanan terhenti di jalan alternatif, sementara menunggu lori ditarik.. (lori bijih terbalik kat jalan besar, yang ini lori lain pula) 


Jalan kecil, bila berselisih..kereta yang lowed-lowed tu habislah..


Lebih menyayat hati, ada pula orang kampung tak sedar, ambulan nak lalu..jadi dengan jalan kecil yang berselisih kena pula cuba bagi ruang ambulan lalu..ramai pulak kereta ambil kesempatan follow ambulan.. yang belah bertentangan (belah saya) tengok aje lah..

Cerita lebih menarik, selepas melalui jalan berbatu (dalam proses nak turap jalan) sepanjang lebih kurang 2KM, baru je naik jalan tar tayar kereta saya pecah, di tengah-tengah hutan pulak tu..tak ada rumah area situ..
Memang tayarnya dah boleh ditukar..cuma saya baru bercadang untuk menukarnya di luar negeri (KL) sebab harganya yang lebih murah..




Terima kasih yang tidak terhingga kepada Ustaz Tajuddin (pensyarah IPG), Ustaz Johne (Pegawai masjid) dan dua orang brother RELA yang menolong saya.. Brother RELA memang rutinnya meronda sebab katanya banyak 'budak nakal' di situ..Ahamdulillah sampai ke rumah lebih kurang pukul 11.30 malam. Kalau tiada apa-apa berlaku mungkin dalam pukul 7 malam dah sampai ke rumah..

Esoknya..di kedai tayar..Rezeki kedai tayar..hampir 2k maa..terpaksalah, dah nak guna..kalau tak patah kaki nak bergerak..
Begitulah kisahnya..
Perancangan Allah terhadap hambanya..pasti tersirat hikmah dan pengajaran..

Sekian..




Wednesday, October 09, 2013

Mereka yang pernah dihantar ke Sekolah Agama..Kini?


Para penjaga inginkan yang terbaik buat anak-anak mereka. Walaupun mereka jahil tetapi mereka akan memastikan anak-anak mereka akan menjadi lebih baik dari mereka. Ramai ibu bapa yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah agama demi mencapai hasrat tersebut. Namun tidak semua impian mereka tercapai. Walaupun dihantar ke tempat acuan yang terbaik namun ada juga yang rosak dan tidak menjadi.

Kisah i :
Beberapa tahun yang lalu, saya bersama beberapa rakan sedang duduk minum-minum di sebuah medan selera yang membarisi beberapa unit kedai makan. Pada mulanya kami tidak perasan dan saya percaya watak yang hendak saya ceritakan pun tidak perasan sampai ke akhirnya. Di hujung meja kelihatan si ibu dan anak gadisnya. Ibunya elok lengkap bertudung labuh dan memang dahulunya saya sentiasa melihat kelibatnya bertudung labuh setiap hari  menghantar anak-anaknya (sebaya dengan saya) ke sekolah agama. Tetapi yang memelikkan penampilan anak gadisnya yang ‘free hair’, walhal dahulunya sama-sama dengan rakan saya (kini bergelar Ustaz) yang sedang minum itu dalam sekelas di sebuah sekolah agama harian.  
 
Kisah ii :
Semasa saya belajar di Maahad Tahfiz dahulu, sering kami keluar makan minum di medan selera berhampiran dengan tempat belajar. Pekerja-pekerja di kedai makan itu silih bertukar ganti, biasanya student kolej yang kerja part time untuk mendapatkan income tambahan bagi menampung kehidupan harian mereka.  Pernah suatu ketika ketika kami sedang makan  minum, seorang sahabat kami merasa  macam kenal dengan seorang  waiter baru kedai tersebut. Seorang perempuan muda (sebaya dengan kami) yang ‘free hair’ juga.. Katanya macam sama sekolah menengah agama dengan dia dahulu. Sampai akhir tingkatan 4,  budak  perempuan tu kandas  Sijil Menengah Agama (SMA) . Tingkatan 5 dia tukar ke sekolah menengah biasa.. 4 tahun pergi sekolah  bertudung labuh dan belajar agama ..setahun sahaja sekolah menengah biasa kemudian masuk ke Kolej..berubah terus penampilan..

Kisah iii
Sepasang suami isteri yang merupakan tokey kedai makan pernah menceritakan perihal anak gadis kebanggaan mereka semasa saya duduk-duduk bersarapan bersama rakan-rakan. Kata mereka lepas habis sekolah menengah agama anak mereka ambil  Sijil Tinggi Agama (STAM)di Pekan kemudian menyambung di peringkat ijazah di UIA. Katanya boleh pegi ke Mesir tapi anak dia tak pergi..belajar U dalam sahaja. Baru-baru ini si gadis tersebut melangsungkan perkahwinan dan disebabkan ibu bapa mereka beberapa kali mengajak saya ke kenduri tersebut dan kebetulan saya berkelapangan untuk menghadirinya. Apa yang saya lihat si gadis lulusan STAM tersebut tidak bertudung (free hair jugak)..

Begitulah beberapa kisah sewaktu di kedai makan..
Sekian

Wednesday, October 02, 2013

Aneka Ragam Pegawai Masjid-1


Sesi temuduga khas untuk pegawai masjid.

Ceritanya begini : Kebanyakan setiap masjid mempunyai dua orang  imam yang dibayar elaun oleh JAKIM, (masjid daerah pun hanya ada dua imam, sama macam masjid kampung sahaja). Imam 1 terpaksa melepaskan jawatannya kerana diamanahkan oleh partinya untuk bertanding PRU baru ini. Natijah dari PRU tersebut beliau telah kalah.
Oleh sebab jasanya dari awal lagi membangunkan masjid tersebut dan memang kebanyakan orang tahu yang  masjid tersebut naik bangunnya atas imam tersebut, maka orang ramai pun mencadangkan kembali imam tersebut memegang semula jawatannya. 
Namun ada pihak-pihak yang tidak senang duduk, berusaha untuk tidak menaikkan imam tersebut. Memang di dunia ini walaupun kehendak orang ramai tetapi kalau orang-orang besar jawatan kat dunia ini tak nak..susahlah nak dapat  jawatan si imam tersebut. Walau pun kini beliau masih setia menjadi imam sukarela sebab masjid tersebut tiada imam. Namun jawapan dari pihak atasan untuk beliau masih sepi..
Masalah lagi, imam 2 masjid tersebut uzur, terbaru kena serangan jantung menyebabkan banyak masa berulang alik ke  hospital..
Rumitnya, bila tiba hari jumaat tiada siapa yang nak baca khutbah. Kalaulah Pengerusi dan ajk masjid bertanggungjawab..depa sendiri yang cover..ini tak..kenalah ambil orang-orang dari pejabat agama dan masjid daerah.. Susahkan pula orang di masjid daerah..Sudahlah pegawainya pun dah ciput..ada pula yang kena cover masjid tersebut..
Inilah yang berlaku apabila tidak profesional dalam memilih pegawai masjid. Warna politik yang diambil kira- kena sama warna dengan Tok 4.. baru boleh..akhirnya susahkan pula pihak lain.. 
Temuduga yang terbaru pula, yang datang tak mudahlah surat sokongannya. Semua YB Dun dan Parlimen derect ke Pengarah JAIP dan TYDP MUIP menyatakan sokongannya weh..



Mesyuarat ajk Koperasi Masjid, antaranya membincangkan untuk penstrukturan semula ajk. Mana-mana ajk yang tiada fungsi dan peranan perlu digugurkan. Biar jumlah ajk sedikit dan tidak popular yang penting mempunyai komitmen yang tinggi.. InsyaAllah koperasi Masjid akan semakin cergas dan aktif.. Ameen.