Saturday, June 03, 2006

Masyarakat hari ini.
Kebejatan akhlak dan sosial di kalangan masyarakat umumnya dan umat Islam di negara kita khasnya sudah di ambang kritikal yang membimbangkan. Lebih merisaukan lagi, kelompok terpelajar seperti ‘student u’ juga terjebak ke dalam kebejatan ini.
Hampir setiap hari akhbar2 akan menyiarkan pelbagai kes yang berlainan yang muncul di negara kita.
Beberapa statistik :
-Penggunaan kondom oleh rakyat begitu banyak yang melayakkan Malaysia mendapat tempat ke4 di Asia.
-kekerapan remaja melakukan seks dalam setahun sebanyak 72 kali.
-HIV: 1 hari 19 orang dijangka akan dijangkiti HIV. Statistik menunjukkan angka 210 000 org yg telah mendapat HIV.
-anak tidak sah taraf (istilah baru sebelum ini anak luar nikah) statistik dari jan 99 – jun 04 sebanyak 70 340 orang.
-dadah : 28 minit akan muncul seorang penagih baru.
-judi : menghasilkan pendapatan negara 4 bilion setahun.
-perlecehan agama: murtad berleluasa, dikatakan seramai lebih 100 000 orang. Yang telah dan memohon untuk murtad.
-tahun 2002 : pelajar PMR yang tidak tahu mengucap seramai 24 000 orang.
Kita sedar akan perkara ini. Cuma dalam konsep dakwah adalah tidak adil untuk mengatakan mereka2 ini adalah salah. Cuma apa yang perlu dibuat dan boleh kita buat untuk mengatasi dilema ini. Mereka2 adalah jahil. Cuma untuk mencerdikkan mereka kita juga mengalami pelbagai masalah serta rintangan yang mendatang.
Kita tahu pelbagai anasir2 telah dilakukan oleh musuh2 Islam untuk melihat Islam tidak akan berkembang dan bangkit naik, mereka ada kuasa untuk membuat apa sahaja. Sekarang kita menyedari seluruh umat Islam dunia ditekan, ditindas, diancam, dibunuh, dinafikan hak mereka dan pelbagai lagi.
Kita melihat mereka sekarang dalam usaha untuk menjahilkan rakyat. Majoriti sekolah agama telah ditutup. Mereka susahkan pelajr2 yang ingin menyambung pelajarannya ke timur tengah seperti Mesir, Syria, Yaman, tak terkecuali Pakistan. Mereka melabelkan kelompok agama sebagai militan dan ganas. Mereka kecilkan skop pelajaran agama di IPTA. Pelajar2 yang terserlah keislamannya akan dibuang kolej….
Mereka merancakkan budaya Hedonisme yang melampau. Kita melihat saban bulan pelbagai aktiviti hiburan baru muncul, macam2 anugerah muncul, akademi fantasia, anugerah skrin, anugerah berita harian, anugerah era, anugerah seri angkasa, dan macam2 lagi yang tidak akan habis jika dihitung. Dan ketahuilah pelbagai perkara dan aktiviti baru lagi akn muncul…
Cuma di mana kita dalam menghadapi semua ini, sedangkan tuntutan amar ma’ruf nahi mungkar ditaklifkan ke atas kita semua.
wasalam..

No comments: