Saturday, October 20, 2007


Selamat Hari Raya


Sedari mahupun tak, Ramadhan telah pun ditinggalkan. Berlalu pergi meninggalkan kita, ketemu kembali pada tahun hadapan jika diizinkan Ilahi. Kini tiba Syawal. Bulan kemenangan umat Islam. Gembira kita merayakan bulan kemenangan ini, dizahirkan dengan kita berpakaian serba baru serta menziarahi saudara mara, sahabat handai, rakan taulan bagi mempereratkan lagi ukhwah sesama kita.


Namun begitu dalam kita merayakan bulan kemenangan ini jangan terlupa tentang nasib saudara-saudara seakidah kita yang berada di Palestin. Dalam kita riang ria sakan bergembira mereka bermandikan keringat dan darah mempertaruhkan nyawa demi mempertahankan tanah suci Baitul Maqdis. Moga kita sentiasa ingat untuk mendoakan mereka serta seluruh pejuang-pejuang Islam.


Suka saya menimbulkan beberapa perkara yang sering berlaku ketika menyambut hari Raya Syawal. Antaranya ialah :
  • :Bila tibanya hari Raya, Umat Islam akan menyambutnya dengan penuh gembira bagi merayakan hari kemenangan ini, di hari gembira ini, tiba-tiba kita menyuramkannya dengan beramai-ramai berziarah ke kubur . Tidak salah untuk kita berziarah ke kubur, dapat menginsafkan dan mengingatkan kita dengan kematian, namun tidak sesuai di hari kita sepatutnya bergembira, kita tiba-tiba menjadi sedih. Kadang-kadang apabila sahabat handai datang ingin menziarahi kita, kita sekeluarga tiada di rumah, semuanya ke kubur belaka.
    Cadangan yang diutarakan, boleh sahaja kita tukar hari berziarah ke kubur seperti di penghujung Ramadhan, 29 @ 30 syawal. Jadi bila menjelang syawal kita telah selesai berziarah ke kubur, so?...kita ziarahlah pulak sahabat handai dan saudara mara yang masih hidup.


  • :Banyak tragedi-tragedi yang tidak diingini berlaku, seperti kemalangan jalan raya yang membawa padah kepada kehilangan jiwa dan cedera yang amat parah. Sehinggakan Jabatan Agama Islam Pahang terpaksa mengeluarkan teks khutbah Jumaat yang dibaca pada hari Jumaat di pengakhiran Ramadhan berkaitan keselamatan di jalan raya.


  • :Bagi kanak-kanak pula tidak terlepas dari tragedi-tragedi yang selalunya berpunca dari mercun, bunga api dan seangkatan dengannya.
  • :Masjid kembali menjadi kaku dan sepi seperti sebelum tibanya Ramadhan. Bayangkan? Baru beberapa hari Ramadhan meninggalkan kita, motivasi, didikan dan latihan yang yang kita bina ketika madrasah Ramadhan banyak yang telah lebur sekelip mata sahaja.

Kembali kepada Hari Raya kita, Dalam kita merayakannya nanti, jangan terlupa pula untuk berpuasa 6 hari dalam bulan syawal ini.


wasalam..

No comments: