Tuesday, October 09, 2007Selamat Tinggal Ramadhan


Kita semua sudah maklum bahawa Ramadhan merupakan bulan yang penuh dengan keberkatan. Pelbagai istilah yang orang berikan kepada Ramadhan untuk menggambarkan betapa mulianya bulan ini. Ada orang sebut Ramadhan al-Mubarak, Ramadhan Kareem dan pelbagai lagi. Alhamdulillah, Tahun ini Ramadhan genap 30 hari, dan lebih istimewa lagi kita mengalami 5 kali Jumaat dalam Ramadhan kali ini, Ramadhan ke2,ke 9,ke16,ke23 dan ke30. Istimewa (hari jumaat)terkandung dalam istimewa (Ramadhan).Namun kini sedar tidak sedar Ramadhan yang mulia sudah berada di penghujungnya.


Sudah hampir sebulan kita semua berlapar dan berdahaga di siang hari. Namun bukan ini sebenarnya yang diharapkan dari bulan Ramadhan, Ada orang kata bulan Ramadhan dapat menyihatkan badan, peluang mengurangkan berat badan,atau apa sahajalah kata orang. Tetapi apa yang perlu sebenarnya ialah Ramadhan ini dapat menambahkan lagi ketakwaan kita kepadaNya.
Maksud Firman Allah : Wahai orang-orang yang beriman diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas umat-umat terdahulu, supaya kamu bertakwa.(al-Baqarah:183)


Ramadhan bukanlah bulan untuk kita bermalas-malas, tetapi merupakan bulan perjuangan. Mengungkit sejarah silam ketika mana berlakunya peperangan pertama umat Islam, perang Badar al-Kubra dalam bulan Ramadhan yang mana kita ketahui umat Islam hanya berjumlah 313 berjaya mengalahkan ribuan kuffar musryrikin. Begitu juga tatkala pembukaan Kota Mekah juga dalam bulan Ramadhan. Dalam dunia moden ini, kalau kita masih ingat peristiwa Mesir berjaya mengalahkan Israel dalam Perang Oktober 1973 juga dalam bulan Ramadhan.


Akhirnya, Mudahan Madrasah Ramadhan kali ini dapat memberi suatu yang cukup berharga buat diri kita yang pengajarannya, pengalamannya kita akan bawa terus ke bulan-bulan yang lain sehingga bertemu kembali Ramadhan tahun mendatang jika diizinkanNya, insyaAllah.

No comments: