Thursday, February 05, 2009

Kena bercakap-cakap


Malam Kelmarin saya bercakap-cakap lagi. Lokasinya di Masjid Daerah Benta. Esok saya akan bercakap meneruskan cakap-cakap saya yang lepas di Pejabat Risda Daerah Lipis. Sepanjang saya di sini, mungkin agak pelik bagi diri saya sendiri iaitu saya sudah jadi banyak cakap, padahal perihal sebenar saya merupakan seorang yang pendiam. Saya telah bercakap di Masjid Kg Relong, Masjid Kg Lalang, Masjid Kg Tempoyang, Surau Kg Beletik, Surau Kuarters Guru Benta, tidak termasuk cakap-cakap saya di Masjid Daerah Lipis lagi.

Saya memang tidak pandai bersyarah apatah lagi berceramah, hanya boleh bercakap-cakap kosong sahaja. Persoalannya ialah kenapa perlu juga bercakap. Mungkin jawapan yang sesuai untuk diberikan ialah Islam mesti terus dikembangkan bukan sahaja kepada mereka yang bukan Islam tetapi yang lebih penting lagi ialah perlunya memberikan pemahaman yang jelas dan betul mengenai Islam terhadap penganut yang sudah asli beragama Islam.

Rata-rata kini, umat Islam khasnya masyarakat awam perlunya didedahkan mengenai pemahaman Islam yang sebenar. Masalah yang timbul di sini ialah mereka yang sepatutnya turun memberikan pemahaman mengenai Islam tidak muncul-muncul. Ada pun kebiasaannya ialah tenaga yang memang sudah sedia ada sejak bertahun-tahun dulu. Tenaga yang sedia ada inilah diperah untuk meneruskan misi dakwah Islamiah. Kebanyakan tenaga ini sudah berusia yang mana stamina mereka sudah agak menurun dek faktor usia yang semakin bertambah. Di mana agaknya tenaga muda yang secara angkanya semakin hari semakin bertambah, tetapi apa puncanya sehingga mereka tidak dapat dikesan.

Setiap daerah rasanya terdapat sekolah-sekolah yang banyak. Setiap sekolah dan Institusi pendidikan memang ada lebih dari seorang yang merupakan lulusan agama yang memang mempunyai kelayakan untuk meneruskan misi perjuangan Rasulullah s.a.w. Tetapi lumrahnya tidak semua dari mereka yang berbuat demikian, Ramai dari mereka hanya sekadar berkhidmat menyampaikan ajaran Islam sekadar mengikut tempoh jam bekerja, tidak lebih dari itu, mereka tidak berminat untuk turun bersama masyarakat di masjid-masjid, surau, balai Islam dan sebagainya..Tidak dinafikan bukan semuanya seperti itu…

Akhirnya, saya menyeru kepada golongan muda yang saya juga masih sangat belia remaja lagi, marilah kita sama-sama mengisikan diri kita bersama-sama para daie yang ikhlas berjuang menegakkan ajaran Islam. Jihad dalam konteks yang luas bukan hanya berperang tetapi banyak lagi aspek-aspek yang lain antaranya ialah menyebarkan Ilmu pengetahuan dan memberi faham masyarakat mengenai ajaran Islam sebenar yang syumul.

Sekian..

1 comment:

demartyr said...

salam..
yep.. kena bercakap, sbb tak semua rajin membaca.
ust, sabtu ni saya 'kena bercakap-cakap' kt N9..doakan..

p/s: ust pendiam ker??