Sunday, February 12, 2012

Mari Belajar al-Quran

Mari belajar Al-Quran. Kalau kita tidak belajar selamanya kita tidak pandai. Biasa di tempat kita pelajar di peringkat sekolah rendah yang giat belajar al-Quran. Sama ada di kelas JQAF, di kelas KAFA, di pusat-pusat pengajian. Mereka belajar di waktu petang atau malam.
Namun bila sudah memasuki sekolah menengah, ramai yang sudah tidak lagi meneruskan pengajian al-Quran dengan alasan telah khatam semasa di sekolah rendah. Kalau ada pun mungkin pelajar yang tinggal di asrama, kerana kebiasaannya ada guru Quran asrama.
Yang sudah habis sekolah, lagilah ramai yang terus meninggalkan pengajian al-Quran. Mereka kata sibuk bekerja sehingga tidak ada masa. Ada juga yang segan hendak belajar. Nanti malu bila rakan taulan tahu yang dia tidak pandai mengaji, sembang di kedai kopi hebat rupanya tidak pandai mengaji..
Adalah sikit-sikit kaum hawa yang belajar, itupun setelah pencen. Katanya mengisi masa lapang...

Maka..diperingkat usia mana pun kita, jom bersegera kita belajar dan terus belajar ilmu al-Quran.. InsyaAllah kita tidak akan rugi selamanya.Kelas pengajian al-Quran kali pertama di Aqliah, Paya Pulai..hanya sebulan sekali..

No comments: