Thursday, December 20, 2012

Tazkirah minum Arak

Minggu lalu, saya mempunyai slot tazkirah khas bersama-sama 7 orang yang 'terpilih'. Mereka telah ditangkap di pusat hiburan dan disyaki telah mengambil minuman yang memabukkan. 6 lelaki dan seorang perempuan dan lingkungan umur hampir sebaya antara 20an-40an. Kebanyakan dari mereka tidak mempunyai pekerjaan tetap. Turut bersama dalam sesi tazkirah tersebut ialah penjamin-penjamin kepada 7 orang yang 'terpilih' tadi.

Di sini saya tidak bercadang untuk menceritakan isi tazkirah tersebut, cuma sekadar menimbulkan beberapa muhasabah buat kita semua.

-Teks khutbah jumaat yang dikeluarkan oleh Jabatan Mufti negeri Pahang baru sahaja berbicara perihal 'minum arak' dan ini bukanlah kali pertama tajuk khutbah seperti itu, sudah kerap dan berulang-ulang saban tahun. Jenuh Khatib 'membaca' dan menyeru  para makmum sekalian supaya menjauhi minuman tersebut. Nampak gayanya peratus keberkesanan menyedarkan orang di mimbar khutbah jumaat sangat tipis, mungkin hampir-hampir sifar. Tidak menunding pada orang lain, rasanya termasuk saya ketika mendengar khutbah jumaat sepertinya kurang 'something feel' yang boleh menyebabkan orang boleh berubah bila mendengar khutbah jumaat.

-Boleh jadi, mereka yang terlibat dengan gejala minum arak tidak pergi menunaikan solat jumaat. Tidak menunaikan solat jumaat bukanlah sesuatu yang pelik sekarang ini. Manusia bebas dan tidak ada rasa segan untuk tidak solat jumaat. Biasa sahaja ketika waktu solat jumaat, kaum lelaki bebas berkeliaran di pusat membeli belah, kedai makan. Nak 'husnu dzan' sebagai musafir macam bukan. Seorang pakcik yang berniaga kedai makan sering bercerita, bila hari jumaat penuh meja-meja kedai makan dengan orang. Ada tokey kedai yang tidak kisah pun, turut sama  menjual makanan pada waktu solat jumaat. Kata pakcik itu lagi, di kedai dia, masuk waktu jumaat, dia tidak lagi menjual makanan, tapi dia tidak ada kuasa untuk larang orang dari duduk-duduk di kerusi kedai makan.
Kedai koperasi masjid yang terletak agak berjauhan dengan masjid di bandar baru, juga sering didatangi orang untuk minum-minum ketika hari jumaat, sebelum kami memutuskan untuk OFF buka kedai pada hari jumaat.

-Minuman arak mudah untuk diperolehi. Pergi sahaja ke kedai 'seven eleven' sesiapa pun boleh membelinya. Yang kesiannya casher dan pekerja di kedai seven e kebiasaannya orang islam.

-Untuk membenteras, kalau nak harap kepada penguatkuasa agama susahlah. Kalau di daerah-daerah di Pahang, setiap daerah hanya ada seorang dua sahaja penguatkuasa agama. Nak 'cover' suatu daerah yang besar ? (memang disengajakan penguatkuasa agama ini disikitkan oleh pemerintah)

-Hukuman yang dijatuhkan hanya kepada mereka yang minum, yang jual tidak ada apa-apa, lesen besar lagi. Yang kena hukum  pun kategori ikan bilis sahaja. Jerung dan paus penguatkuasa agama pun tak lepas nak tangkap. Silap-silap penguatkuasa ini yang bersalah.  

-Hukuman bila sabit kesalahan pun bagi negeri Pahang denda RM 5000, setahun penjara dan 6 kali sebatan. Tak lepas lagi dengan mahkamah Allah. itu pun boleh diskaun. Contoh macam kes Kartika, hukuman hanya buat khidmat masyarakat di rumah anak yatim sahaja.

Kesimpulan.
Bukan salah peminum sahaja : 
-kalau arak mudah nak dapat  dan beli.
-Pelajaran agama tidak menjadi teras dan keutamaan dalam sistem pendidikan.  
-Lesen menjual dan kilang arak bebas di dalam 'negara islam' ini.

Semua pihak perlu memainkan peranan di semua peringkat. Dari rumah, sekolah, tempat kerja, bandar, negeri, negara dan dunia Islam.  

wasalam.

No comments: