Friday, November 01, 2013

Bersama Pakaian Terpakai..


Musibah menimpa  Cameron Highland apabila berlakunya banjir lumpur akibat empangan tidak dapat menampung air disebabkan hujan lebat yang turun. Ada yang meninggal dunia dan ramai yang hilang tempat kediaman. Kebanyakannya adalah warga Indonesia yang mencari rezeki di Cameron Highland.

Saya bersama sahabat menerima selori pakaian terpakai yang didermakan, asalnya untuk anak-anak yatim di KL..tetapi mungkin disebabkan berlaku lambakan longgokan pakaian maka dihantar selori kepada kami.

Kami berbincang sama ada hendak terus menghantar pakaian terpakai tersebut ke CH atau kami memilihnya dahulu.. rupanya keputusan kami membuat 'selected' dahulu pakaian-pakaian tersebut adalah keputusan yang tepat.

Ada baju yang basah, ada yang telah berkulat, baju seluar yang telah koyak rabak, zip sudah rosak, pakaian dalam perempuan yang dah lusuh..tak patut sungguh..

Saya pernah terbaca cerita Dr. Riduan Mohd Nor yang terlibat dengan NGO Muslim Care yang membuat misi kemanusiaan sama ada di dalam dan luar negeri.. Beliau pernah menyebut isu ini..Katanya : ramai orang yang mengambil peluang untuk mengosongkan almari rumah masing-masing dengan pakaian yang tidak diperlukan lagi, daripada buang lebih baik bagi derma..itu yang pakaian dalam pun tergamak nak bagi.. Bila misi kemanusiaan pergi ke luar negeri seperti Palestin tak kan nak bagi baju kurung yang sudah lusuh? 
Jadi sekarang..mereka hanya memohon sumbangan derma (duit) untuk membuat misi kemanusiaan..

Lori baru sampai dari Kl

 Baju ni pun ada..


Longgokan baju..kena select yang betul-betul boleh bagi kepada orang..

beg-beg pakaian- penuh tertampal tag First Class MAS

Baju macam ni pun ada..Bro ni tong sampah tempatnya..bukan untuk bagi derma kepada orang


 Baju yang telah diselect dan diasingkan..
Selebihnya...

 jadi makanan apiPakaian yang telah diasingkan..dipacking semula mengikut kategori seperti pakaian kanak-kanak, dewasa, baju kurung, seluar..berbanding ketika mula kami terima..habis semua bercampur aduk..


Kesimpulannya..
Kami lebih banyak mengasingkan 'sampah' yang diberikan 'penyumbang'..bukan pakaian terpakai yang disedekahkan.

Firman Allah : Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu 'membatalkan' sedekah kamu dengan rasa riak dan menyakitkan (hati orang yang menerimanya), seperti orang yang menginfakkan hartanya kerana riak kepada manusia dan dia tidak beriman kepada Allah dan hari akhir. Perumpamaannya (orang itu) seperti batu licin yang diatasnya ada debu, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, maka tinggallah batu itu licin lagi, mereka tidak memperoleh sesuatu apa pun dari apa yang mereka kerjakan. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang kafir. (al-Baqarah :264)

Muhasabah bersama..

No comments: