Luahan


Subscribe

RSS Feed (xml)

Thursday, January 14, 2016

Cerita Handphone

Saya ingin menulis sedikit pasal HP yang pernah saya pakai. Sekadar suka-suka sambil mengenang kenangan lalu. HP pertama saya Nokia 8250 atau tersohor dengan nama Nokia Butterfly. Saya beli bersama rakan di Kuantan Prade. HP tu kemudiannya saya beri pada adik.


Nokia 8250



Nokia 3200


HP kedua yang saya beli jenama Nokia 3200, juga di Kuantan Prade. Ketika itu HP ini antara yang mempunyai kamera, walaupun gambar tak lawa, hanya VGA sahaja tetapi kira ok lah HP ada kamera pada waktu tu. Selain mempunyai screen colour dan bunyi deringan polyponic dah dikira mengancam... haha. HP ni saya bawa mengembara ke Mesir. Kemudian ada sahabat saya yang terdesak untuk memiliki HP, saya pun tolak HP ni kepada beliau.


Sony Ericson P910i

HP ini saya beli  dari rakan yang juga beli second di kedai di Syari' Abdul Aziz 'Ataba Mesir. Memang power la HP ini siap ada pen. Saya masih ingat HP ini sama jenis dengan Pengetua Maahad Tahfiz kami merangkap Imam Besar Masjid Negeri ketika itu. Presiden PMRAM pun pakai HP ini. Tapi jodoh saya dengan HP ini tak lama kerana rupanya HP tersebut merupakan HP curi. 

Suatu hari pihak polis Mesir menelefon dan memaklumkan perkara tersebut. Saya hampir sahaja dimasukkan ke dalam penjara, selama hampir seminggu berulang ke balai polis dan mahkamah untuk menyelesaikan perkara tersebut.
Pemilik asal merupakan seorang pemuda yang siap ada driver peribadi..huh, Beliau ceritakan yang HP nya hilang ketika ditinggalkan dalam kereta untuk pergi solat di masjid. Selesai solat, cermin keretanya telah dipecahkan dan HP tersebut telah hilang.
Saya dinasihatkan oleh pihak polis supaya tidak membeli HP terpakai terutama di Syari' Abdul Aziz kerana banyak barang curi yang dijual. 

Nokia N70


Saya terpaksa membeli HP baru, akhirnya jenama Nokia N70 yang dibeli di Syari' Abdul Aziz, 'Attaba, Mesir. HP pertama saya yang mempunyai kamera depan belakang. Saya gunakan HP ini sehinggalah saya pulang ke tanah air. Kemudian saya beri HP ini kepada adik..



Nokia E90

Seterusnya saya membeli HP Nokia E90 yang ketika itu tengah meletop di pasaran. Kembali beli di Kuantan Prade. Rata-rata ahli politik dan usahawan menggunakan HP ini. HP ini saya gunakan sehinggalah kereta saya dipecah oleh pencuri. Baca kisah 
http://syababgr.blogspot.my/2012/05/dari-xpdc-kepada-tragedi.html



Samsung S

HP Android pertama saya yang juga dibeli di Kuantan Prade. Saya gunakan sehinggalah saya beri pada adik


Blackberry Curve

Saya tidak ketinggalan mencuba HP Blackberry di era kegemilangannya. Aplikasi  BBM akhirnya tewas dengan Whatsapp yang lebih mantap. Saya akhirnya track in ke kedai telefon dan mengambil HP lain kerana HP ini apabila tiada mobile data, Wifi pun turut tidak dapat digunakan.


Samsung Note1

Ketika Samsung mengeluarkan HP siri ini, saya tidak ketinggalan untuk memilikinya.  Walaupun pada era sebelumnya semua orang pakat cari HP yang kecil tetapi dengan Note saiznya agak besar. Kalau tengah drive tak cukup satu tangan untuk taip. Setelah lama menggunakannya, bateri pun dah kong dan walaupun telah tukar bateri baru, HP ni selalu hang dan operasinya jadi sangat lambat..akhirnya saya jual HP ini di Kedai telefon di Temerloh.



Samsung S2

Saya pakai pula jenama Samsung S2 yang dibeli di kedai telefon di Lipis selama setahun sebelum diberi pada adik bongsu yang beliau masih menggunakannya sehingga ke hari ini.



Asus Zenfone


HP ini saya beli di Kuala Lipis, cuma masalah yang dihadapi baterinya terlalu cepat habis. Akhirnya hanya beberapa minggu saya track in HP ini di kedai yang sama.


Lenovo A850

HP ini saya kurang guna kerana tidak berapa selesa menggunakannya. Sukar ketika tengah drive nak on HP ni. Sekarang HP ini masih ada di rumah sebagai stanby jika HP utama yang saya gunakan rosak.



One Plus 1


Inilah Hp yang saya gunakan sekarang. HP yang dibelikan oleh sahabat di Direct Subang. Saya masih gunakan sehingga sekarang..


Beberapa kesimpulan :

-HP sekarang merupakan mekanisma yang sangat penting dalam perhubungan, memudahkan urusan pekerjaan dan pelbagai lagi. Ketika zaman awal-awal dahulu, saya pernah diceritakan yang Ustaz Tuan Ibrahim memberi pesan pada amilin memakai HP yang canggih  bukan kerana hendak menunjuk-nunjuk tetapi adalah disebabkan kerana keperluan yang sangat penting. 

- Zaman semakin canggih, begitu juga dengan perkembangan HP, kalau kita nak ikut perkembangan memang tak terkejar, Cuma dalam perkembangan HP yang semakin canggih, kereta yang semakin canggih tetapi kenapa kualiti jalan raya kita masih di takuk lama. (macam menyimpang je point ni. huhu).

- Jika ada mereka yang mengambil sikap untuk tidak mahu mencemarkan diri dengan dunia HP dan pelbagai APPS seperti media sosial, pandangan  saya dalam aspek dakwah dan gerak kerja Islam sangat merugikan. 

Sekian dulu..





1 comment :

Anonymous said...

Assalamualaikum
Boleh saya tahu berkenaan majlis baca quran di Istana Lipis?
Harap tuan dpt contact sy
019-7789843 - fero