Monday, April 30, 2007

Sesak Dada
Barangsiapa yang Allah menghendaki akan memberikan kepadanya petunjuk, niscaya Dia melapangkan dadanya untuk (memeluk agama) Islam. Dan barangsiapa yang dikehendaki Allah kesesatannya[503], niscaya Allah menjadikan dadanya sesak lagi sempit(sesak), seolah-olah ia sedang mendaki langit. Begitulah Allah menimpakan siksa kepada orang-orang yang tidak beriman. (125 : al-An’am)

Perumpamaan dalam ayat ini cukup unik, Allah mengumpamakan orang yang dalam kesesatan dadanya akan menjadi sempit (sesak) seolah mendaki ke langit. Dalam ilmu sains moden, kita memang telah mengetahui bahawa semakin kita tinggi (jauh) dari bumi tarikan graviti semakin berkurangan dan kita akan mengalami kesukaran untuk bernafas, menjadi semput dan sesak nafas, bila kita payah nak bernafas kesannya akan dirasai di dada kita.
Kita tahu kalau angkasawan yang ingin meneroka angkasa lepas memerlukan bekalan oksigen buatan kerana tiadanya oksigen di sana begitu juga pendaki yang ingin mendaki ke gunung yang tinggi seperti gunung Everest juga memerlukan bekalan oksigen buatan kerana mereka berada di tempat yang semakin tinggi.

Maha suci Allah yang maha hebat, membuat perumpamaan seperti ini. Selepas berkurun-kurun al-Quran diturunkan barulah manusia berjaya menaiki, mendaki ke tempat yang tinggi, meneroka angkasa lepas walaupun ada yang berpendapat masih belum berjaya sampai ke langit, tetapi mungkin suatu ketika nanti manusia berjaya berbuat demikian.
Kesimpulannya kita wajib beriman dengan seluruh al-Quran tanpa mempertikaikannya, mungkin orang dulu-dulu boleh berhujah kenapa Allah buat perumpamaan mendaki ke langit, boleh ke naik ke langit ?, tiada contoh lain ke ? bayangkan kalau kita dilahirkan di zaman dahulu kala mungkin kita lah antara yang akan menimbulkan persoalan seperti itu. Tapi kini di zaman serba canggih ini, perumpamaan-perumpamaan ini telah pun dibuktikan Cuma masalahnya bukan kaum muslim yang menemukannya. Kenapa begitu ? persoalan sebegini sebenarnya kita sendiri lebih termaklum akan jawapannya.
Wasalam..

No comments: