Sunday, April 08, 2007

UMMAH UMMI

"Dia lah Yang telah mengutuskan Dalam kalangan orang-orang (Arab) Yang Ummiyyin, seorang Rasul (Nabi Muhammad s.a.w) dari bangsa mereka sendiri, Yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Allah (yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya), dan membersihkan mereka (dari iktiqad Yang sesat), serta mengajarkan mereka Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (pengetahuan Yang mendalam mengenai hukum-hukum Syarak). dan Sesungguhnya mereka sebelum (kedatangan Nabi Muhammad) itu adalah Dalam kesesatan Yang nyata"
(al-Jumuah :2).

Kita masih dalam bulan Rabiul Awal, bulan mulia yang menyaksikan kelahiran junjungan besar Rasulullah s.a.w dilahirkan. Dengan lahirnya Baginda S.A.W bermulanya suatu era baru yang mengubah dunia. Jika sebelum-sebelum ini umat manusia hidup dalam keadaan yang begitu jahil sehinggakan majoriti dikalangan mereka tidak tahu membaca dan menulis yang merupakan kunci kepada ilmu pengetahuan.

Tugas dan Peranan Baginda Rasulullah s.a.w yang sebenarnya turut dikongsi oleh para Daie menurut ayat kedua dalam surah al-Jumuah ini secara pointnya ialah :
- Membacakan ayat-ayat Allah.
(para Daie perlu mahir dalam ilmu al-Quran bukan hanya setakat tahu menafsirkan dan syarah ayat-ayat sahaja tetapi juga perlu mahir membacanya dengan baik dan betul, kerana menjadi sesuatu yang dipandang lekeh oleh masyarakat kalau para Daie masih membaca al-Quran dengan merangkak-rangkak)
-Membersihkan jiwa-jiwa mad’u.
(Istilah lain yang popular ialah ‘tazkiatul nafs’, Daie perlu menunjukkan contoh teladan yang terbaik agar tidak menimbulkan fitnah kepada mad’u.)
-Mengajar mereka berpandukan al-Quran dan Hikmah
(perlu telus dan jujur dengan ilmu walaupun masyarakat @ orang berkedudukan tidak senang dengan kita. Jangan kerana ingin menjaga ‘rice cooker’ maka Daie ‘mengadjust’ ilmu-ilmu yang ingin diajar.)

Sebenarnya saya ingin menceritakan serba ringkas asal usul tulisan arab.
Terdapat dua pendapat :

Riwayat Imam Ad-Dani :
Guru ilmu tulis menulis kepada orang-orang Quraisy yang ‘ummi’ ialah Harb bin Umayyah (Bapa Abu Sufyan). Beliau belajar dari seorang yang bernama Abdullah bin Juda’an. Abdullah bin Juda’an mengambil ilmu ini dari penduduk-penduduk negeri Anbar yang mengambil dari perantau dari negeri Yaman yang datang ke negeri mereka. Perantau (tidak dapat dipastikan identitinya) belajar dari Al-Khaljan bin Muham yang merupakan jurutulis wahyu Nabi Allah Hud a.s.

Riwayat Imam Al-Kalbi :
Harb bin Umayyah<< >> Bisyr bin Abdul Malik<<>>Penduduk Anbar<<>>Maramir bin Murrah, Aslam bin Sidrah, Amir bin Judrah <<>> Jurutulis Wahyu Nabi Allah Hud a.s.

Daripada dua riwayat ini Jelas kepada kita Harb bin Umayyah adalah tokoh penting yang meminkan peranan dalam ilmu tulis menulis.
Wallahua’lam.

No comments: