Friday, May 25, 2012

Jalan raya yang mesra

Saya perhatikan, jalan kita yang mesra pengguna. Sampaikan lembu pun suka lepak di jalan raya. Polis trafik   saman manusia yang buat kesalahan di jalan raya. Kesalahan yang kononnya boleh membahayakan nyawa pengguna jalan raya. Tetapi yang lembu, kerbau ini tak pula polis trafik nak saman. Padahal banyak juga kemalangan disebabkan penangan depa ini.
Kalau saya orang yang berkuasa. Kuatkuasakan peraturan- nak bela lembu kerbau kena jaga elok-elok, jangan biarkan merayau ke sana sini, makan di kebun orang, lepak kat jalan raya. Syubhah juga tu hasil jualan dagingnya. Kalau berkeliaran juga, pihak berkuasa ambil lembu kerbau ini, letak di tempat khas, tuan nak semula, datang tuntut, kena kompoun. Jika tidak ada orang tuntut, sembelih..jamu ke seluruh kampung tersebut.
Saya banyak kali juga, menekan brek sekuatnya disebabkan lembu kerbau yang selamba sahaja lepak di jalan raya. Tuannya di rumah goyang kaki, cukup masa dapat duit syubhah hasil jual lembu kerbau yang terbiar ini.


Yang dibawah ini pula, orang ramai gelarkan pembunuh di jalan raya. Banyak dah nyawa melayang di tangan mereka. Banyak driver yang bawa gile-gile disebabkan nak kejar trip, banyak dapat duit, bawa barang lebih muatan di jalan raya yang juga tarnya dikurangkan dari sukatan sepatutnya. Hari ini tampal jalan, esok berlubang semula.
 Turun bukit dengaan lajunya, sambil makan jalan orang lain. 
Laluan lazim saya, banyak bukit tinggi-tinggi. Lori selalu rosak di tengah bukit. Sampai kita kena lalu dekat semak samun. 


Kadang-kadang lori terundur bila tak lepas naik bukit dan kita pula dibelakangnya dan di belakang kita berderet kereta lain. 

No comments: