Wednesday, July 31, 2013

Selawat semasa solat terawih


Dalam bulan Ramadhan kita disunatkan untuk melaksanakan solat sunat terawih, ada masjid yang buat 8 rakaat dan ada yang buat 20 rakaat. Bagi saya terpulang nak buat berapa rakaat, yang penting jangan saling  salah menyalah antara satu sama lain. 

Kita biasa dengar kata-kata dari  kelompok yang buat 8 rakaat berhujah Nabi S.a.w dahulu hanya buat 8 rakaat. Ketika saya di Mesir dahulu memang kebanyakan masjid buat 8 rakaat. Walaupun 8 rakaat tetapi 1 juz semalaman. Tempat kita 8 rakaat, baca ayat lazim yang pendek-pendek. Pukul 9.30 dah boleh moreh. 

Bagi yang buat 20 rakaat, jangan pandang serong pada yang buat 8 rakaat. Berlambak lagi manusia di luar sana yang tak buat walau 2 rakaat pun solat terawih.

Kebiasaan di tempat kita, selang antara 2 rakaat, para jemaah akan sama-sama berselawat. Timbul isu setempat, ada surau & masjid yang pentadbirnya tak bagi berselawat. Alasannya zaman Nabi dahulu tak buat.. 

Bagi yang berselawat, selawatlah elok-elok..insyaAllah ada pahalanya bagi mereka yang sentiasa berselawat buat junjungan Rasulullah s.a.w.

Di Bandar Lipis, ada masjid tertua di sini yang pernah bergelar Masjid Negeri Pahang suatu ketika dahulu semasa Kuala Lipis menjadi ibu negeri Pahang. Sekarang masjid ini ditadbir oleh Persatuan India Muslim sehingga masjid ini masyhur dengan panggilan masjid India. Uniknya, Persatuan ini membiayai dan mendatangkan imam tetap masjid dari negara India.

Bagi yang berkesempatan, boleh singgah bersolat terawih di sini. Lafaz Selawat yang dialunkan oleh imam dan para jemaah tidak sama dengan kebiasaan yang dibaca di masjid dan surau. Memang lafaz selawat dibawa khas dari negara India.

No comments: