Wednesday, July 10, 2013

Aktiviti Ambang RamadanAmbang Ramadhan1.  Saya menjadi hakim tilawah al-Quran di Program Ihtifal Kafa peringkat daerah Lipis. Komentar saya, masih ramai peserta yang tidak dapat membaca al-Quran dengan baik. Peserta yang mewakili sekolah Kafa masing-masing sudah pastinya mereka yang terbaik di sekolah tersebut. Jika mereka yang terbaik itu pun tidak dapat membaca al-Quran dengan baik, bayangkan pelajar lain yang tidak terpilih mewakili sekolahnya..lagi lah..

Antara yang ketara ialah :

-membaca sambil mencuri nafas
- Kadar mad yang tidak teratur
-waqaf & Ibtida yang bermasalah
-hukum 5 (ikhfa, iqlab, idgham, Izhar) masih tak settle
-hukum lam ta’rif

Peranan besar kepada guru yang mengajar mereka. Saya tahu benar status keupayaan guru kafa sebab saya terlibat untuk menemuduga mereka. Walaupun markah rendah..tetapi disebabkan kekosongan yang banyak..biasanya semua akan dipilih oleh HQ. Hasilnya jadilah macam ketam mengajar anak berjalan. Bukan semua guru Kafa begitu. Harapannya para guru dapat mempertingkatkan ilmu dan cara PnP mereka.

Peranan juga buat JAIP, kena sentiasa menganjurkan kelas/ bengkel/ seminar buat guru. Memang ada, tetapi kalau setahun sekali sahaja rasanya tidak memadai. Mungkin ada di kalangan guru yang membuat inisiatif sendiri mencari guru untuk belajar, tetapi peratusannya hampir tiada..kebanyakannya sudah merasa alim.


2.  sehari sebelum berterawih, kami menganjurkan jamuan makan nasi arab mandi di masjid. Konon nak dedahkan dengan orang sini kesedapan nasi arab. Nasi arab disediakan oleh Chef Hasbullah dari Kg Berchang. Kisah beliau yang menarik iaitu pernah dihujani beberapa tembakan oleh  polis yang mengalami masalah mental.3.    Kedai Koperasi Masjid mula beroperasi di Masjid. Jemput siapa-siapa singgah di kedai koperasi yang terletak  di perkarangan masjid Sultan Mahmud.


4.     Solat terawih di masjid kami  tahun ini diimami oleh dua pelajar dari Maahad Imam Syatibi, Kedah, dahulunya lebih dikenali dengan nama Maahad Qiraat Azhar, Amal Aimi. Mereka ialah Hakim bin Che Soh dan Umair bin Dato’ Ahmad Faizul.

5. InsyaAllah tahun ini, iftar jamaie akan diadakan setiap hari di masjid, Jom semua kita beriftar di masjid.

6.   Tengahari tadi, saya berjumpa dengan Setiusaha UMNO Bahagian Lipis, depa terlambat untuk booking tarikh untuk taja iftar. Terlepas pandang katanya. Banyak lagi jabatan yang tidak membuat tajaan tahun ini..mungkin ada halangan tersendiri terutamanya apabila melibatkan kewangan. Cuma kali ini ramai ahli Jemaah yang membuat grouping sesame ahli jemaah untuk  berpakat  kongsi duit membuat tajaan.
Baru selesai gotong royong bersama ahli jemaah prihatin..terima kasih pada Majlis Daerah Lipis, memberi pinjam kerusi dan meja. JKR bagi 'dixon sit' .No comments: