Friday, July 27, 2018

Aiskrim coklat dan Vanila yang sedap

Setelah dua tahun “gantung kasut but” hari ini mesin aiskrim kembali beroperasi di kedai Koperasi Masjid Sultan Mahmud.
Kenapa mesin berehat sampai dua tahun ?
Sebab asalnya berkait dengan masjid ditutup untuk memberi laluan proses baik pulih masjid. Bila masjid tutup, kedai pun terpaksa ditutup. Kalau kedai buka juga, alamatnya tiada siapa yang datang.
Apabila masjid telah beroperasi semula, kedai masih belum dapat beroperasi. Barang-barang banyak yang telah expired. Ibaratnya seperti baru nak start berniaga semula. Setelah beberapa bulan selepas itu barulah kedai koperasi dapat dibuka semula.
Tetapi mesin aiskrim masih berehat. Huhu.
Apabila mesin hendak dihidupkan semula, Rasa macam baru beli mesin baru. Kena belajar semula ‘tutorial’. Cara nak pasang mesin sampailah cara nak cuci setelah selesai menggunakannya.

Begitulah ibaratnya apabila kita menghafal al-Quran. Selepas hafal kita tinggal lama hafazan tersebut. Tak buat ulangan (murajaah), kebiasaanya kita akan lupa. Sebab itu bagi penghafal al-Quran sangat penting untuk mengulang ayat yang telah dihafal. Biasa berlegar di kalangan pelajar Maahad Tahfiz kalam “nak menghafal senang, tetapi nak mengulang yang payah”.
Untuk mengulang al-Quran memang kena berdisiplin dan berjadual. Antara kaedah mengulang yang popular di tempat kita, menggunakan kaedah yang biasanya digunakan di Madrasah Pakistan (Sabak, Sabki, Manzil). Selain menghafal baru, ada masa untuk mengulang hafazan yang masih baru dihafal, dan ada jadual untuk mengulang hafazan yang telah lama dihafal.
Apabila kita rajin mengulang, natijahnya insya-Allah kita akan ingat.
Sama juga bagi penuntut ilmu. Rajin mengulangkaji pelajaran, kejayaan akan bersama kita.

Alhamdulillah, hari ini Abang Din, seorang kontraktor telah sudi belanja aiskrim untuk semua pelajar Sar Kafa Tahfiz Masjid Sultan Mahmud.
Saya mesej ucap terima kasih kerana menaja. Jawapan Abang Din, "Rezeki dari Allah".
Hari esok ?
Kena beli sendirilah. Satu kon berharga RM 1.50.
Bukan hanya kanak-kanak yang suka makan aiskrim, semua peringkat umur sukakannya.

Semoga perniagaan Kedai Koperasi Masjid terus bergerak maju dan aiskrim semakin laku.
Bukan senang nak jadi senang. Senang kita tengok orang yang telah senang. Tetapi cuba kita tanya orang yang telah senang, bagaimana usahanya untuk mengecapi kesenangan. Tentu tidak duduk senang lenang untuk mencapai kesenangan sekarang.

Alfaqir Azraie
Pengerusi Koperasi Masjid Sultan Mahmud,
Pengerusi Sar Kafa Tahfiz Masjid Sultan Mahmud.

 Komponen Mesin Aiskrim yang bercerai berai. 2 tahun berehat. Ada dalam almari, ada dalam kotak, ada dalam bakul.


 Aiskrim perisa Vanila dan coklat. Sebelum dimasukkan ke dalam mesin aiskrim kena cairkan. Cair macam minyak masak dalam paket. Mesin Aiskrim telah bersedia untuk beroperasi
 Pelajar SAR KAFA Tahfiz Masjid Sultan Mahmud


 beratur menunggu giliran

 Moh beli Soft aiskrim di kedai Koperasi Masjid Sultan Mahmud

Blog : http://syababgr.blogspot.com
Channel : https://t.me/AzraiePermai

#PermaiMenulis #koop #koperasimasjid #aiskrim

No comments: