Monday, August 17, 2015

Dari Taman Kenangan ke Pekan Sehari Temerloh

Semalam (16 Ogos) saya berkesempatan turut serta di 'Sembang Permai' di Taman Kenangan Temerloh. Taman Kenangan  ini merupakan monumen bersejarah yang terdapat di bandar Temerloh. 
'Sembang Permai' boleh rujuk di sini : http://www.permaipahang.com/2015/08/sembang-permai-10.html


Terdapat batu peringatan di Taman kenangan. Catatan yang ditulis dalam bahasa melayu (tulisan jawi), cina, Inggeris yang bertarikh 1945. Ketika ini tulisan popular di Tanah melayu ialah tulisan jawi. Kini tulisan jawi tidak lagi popular, ramai yang buta huruf tulisan jawi. Bagi saya tulisan jawi perlu diperkasakan kerana ini merupakan identiti utama negara kita. Identiti yang dibuang sendiri oleh kepimpinan negara kita sehinggakan ia tidak lagi menjadi keutamaan. Kini tiada lagi akhbar harian bertulisan jawi kerana jika dicetak tidak berbaloi kerana pembelinya sangat sedikit. Saya juga hairan kenapa format ejaan tulisan jawi sering berubah-ubah, ada sahaja ejaan yang dikemas kini.


Taman Kenangan 1945


Kemudian saya berserta rakan meronda-ronda di pekan sehari di bandar Temerloh. Menariknya pekan sehari ini merupakan yang terpanjang di Pahang dan semenanjung Malaysia. Pelbagai jualan terdapat di sini terutama mereka yang ingin mencari hasil kampung seperti ulam-ulam, sayur tanpa racun, ikan-ikan darat.
 Ramai orang berkerumun di tempat aiskrim potong, termasuk sahabat kami.
 Berhampiran dengan Taman Kenangan terdapat sebuah rumah Persatuan. Rumah ini gabungan untuk  Lembaga Kemajuan Perempuan Islam, Puteri Islam, Pandu Puteri dan Perkumpulan Perempuan. Budaya berpersatuan sangat perlu ditekankan terutama kepada generasi remaja sekarang.  Sejak zaman gadjet remaja dan muda mudi sekarang kurang berminat untuk terlibat dengan Persatuan-persatuan. 

Jumpa lagi..Wassalamu

No comments: