Luahan


Subscribe

RSS Feed (xml)

Tuesday, August 01, 2017

Kenapa Punch Card ?


...
Masuk kerja ada tempat kena punch card. Waktu masuk dan keluar. 
Itupun ada yang 'tipu', minta kawan tolong punch kan.

Ada tempat kerja yang tulis di buku kedatangan. Datang isi buku.
Nak tipu rumit sikit, sebab penyelia boleh cam kalau tulisan lain. 
Tapi tak banyak dah kompeni yang guna buku, oldskol.

Kompeni yang canggih dan banyak modal, guna thump print. Datang kerja thump, balik pun thump. Tak boleh nak wakil ke orang. Tak kan nk kerat ibu jari.
Tapi tak tau la. Kalau pro boleh tipu lagi kat sistem.

Kalau ikut nafsu. Ramai yang tak semangat nak datang kerja. Kalau boleh kerja 2 hari cuti 5 hari.
Kerana terpaksa je. Culas kang kena buang kerja. Tak de kerja maksudnya tak de duit.

Tempat kerja ana unik. Punch card xde, thump jauh sekali, tulis kat buku pun takde. 
Orang yang bermain dengan teori ilmu pengurusan akan kata tak bersistem. Dan pengurusan tak kemas.

Itulah uniknya. Hanya kami yang tahu corak dan rentaknya. Kerana tempat kerja kami yang tidak sama dengan orang lain.

Kami masih dan kena tepat hadir mengikut masa-masa yang berbeza-beza  ke tempat kerja. Jarang sangat berlaku kelewatan. Nak tau ?.. Jom kerja di tempat seperti kami.

Dasar utama yang perlu kita tekankan. Soal amanah dan integriti. Kita yang ditaklifkan akan dipertanggungjawabkan dengan amanah tersebut. 
Jika di dunia masih boleh lepas. Kat akhirat ?

#PermaiMenulis
#CatatanImamKecil


No comments :