Tuesday, November 17, 2009

Cintakan Negara

Sempena Gagasan Satu Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Maka Suatu majlis penerangan telah dibuat oleh Biro Tatanegara kepada Staf Jabatan Agama Islam Pahang bagi Zon Pahang Barat. Majlis dibuat di Dewan Majlis Perbandaran Bentong.
Cuma ...
>Majlis itu seperti majlis postmortem BN sempena PRU ke12. Kenapa BN Kalah di kawasan Pantai Barat. Kenapa Melayu kurang sokong BN. (mungkin penganjur tersilap jemput penceramah, ataupun tersilap bagi maklumat program kepada penceramah)
>Pendapat saya : Majlis penerangan berkaitan Negara ini sepatutnya sasarannya kepada Kaum-kaum bukan bumiputera. Bagi penjelasan tentang status mereka yang menjadi rakyat di Malaysia. Bagi kefahaman supaya kaum bukan bumiputera cintakan juga negara Malaysia. Ini kerana masih kedapatan ramai kaum bukan bumiputera yang tidak boleh berbahasa Melayu. Sedangkan bahasa melayu ialah bahasa rasmi Negara Malaysia. Macam mana rakyat negara yang tidak tahu berbahasa rasmi negara.. Kelayakan mereka sepatutnya boleh dipertikaikan.. Cuba check di penempatan berkelompok kaum-kaum bukan bumiputera.. mesti akan jumpa yang tidak tahu berbahasa Melayu..Suasana dalam dewan ketika program

No comments: