Thursday, November 19, 2009

Meja Baru

Tuntutan menuntut ilmu tidak boleh kita abaikan. Semua Manusia di atas muka bumi ini tidak terlepas dengan tuntutan menuntut ilmu. Di zaman sekarang, banyak medium-medium dan sumber-sumber untuk kita mendapat ilmu. Lazimnya di Malaysia tempat untuk mendapat ilmu agama bagi masyarakat umum ialah di Masjid-masjid dan surau.
Baru-baru ini, Masjid Daerah Lipis meng upgrade tempat ustaz-ustaz yang mengajar. Jika dahulu nampak agak dhaif meja-meja Ustaz-ustaz ini mengajar. Tak nampak macam mengajar di Masjid Daerah, Masjid Kerajaan.
Cuma..
Syukran kepada Al Fadhil Ustaz Razak yang sudi menukangi meja-meja ini. Cuma kemaafan dipinta kerana tidak dapat menjelaskan lagi kos meja-meja tersebut. Biasalah masalah dalam masjid-masjid di Negeri Pahang ini, terpaksa berhadapan dengan karenah 'manja' AJK-AJK Masjid.
Sekarang masih lagi berurusan dengan Su & Bendahari Masjid, Nak jumpa hari jumaat sahaja yang boleh. Hari lain mungkin depa terlupa jalan nak ke masjid. Angan-angan saya, Kalau saya kaya.. saya akan sediakan kenderaan beserta pemandu untuk mengambil dan menghantar AJK Masjid ke Masjid.

Ustaz Borhan merasmikan meja baru
Seorang Pakcik membelek-belek meja

meja khusus untuk Pengajian al-Quran


Tukang kayu Polis sedang ubah suai meja mimbar. Meja mimbar sebelum ini terlalu kecil. Muat-muat buku khutbah sahaja. Terpaksalah insiatif imam-imam menempah lain meja untuk mimbar

Meja Mimbar setelah dipasang. Syukran buat 'Tukang kayu' Polis yang memasangnya free of charch.


No comments: