Luahan


Subscribe

RSS Feed (xml)

Thursday, November 19, 2009

Meja Baru

Tuntutan menuntut ilmu tidak boleh kita abaikan. Semua Manusia di atas muka bumi ini tidak terlepas dengan tuntutan menuntut ilmu. Di zaman sekarang, banyak medium-medium dan sumber-sumber untuk kita mendapat ilmu. Lazimnya di Malaysia tempat untuk mendapat ilmu agama bagi masyarakat umum ialah di Masjid-masjid dan surau.
Baru-baru ini, Masjid Daerah Lipis meng upgrade tempat ustaz-ustaz yang mengajar. Jika dahulu nampak agak dhaif meja-meja Ustaz-ustaz ini mengajar. Tak nampak macam mengajar di Masjid Daerah, Masjid Kerajaan.
Cuma..
Syukran kepada Al Fadhil Ustaz Razak yang sudi menukangi meja-meja ini. Cuma kemaafan dipinta kerana tidak dapat menjelaskan lagi kos meja-meja tersebut. Biasalah masalah dalam masjid-masjid di Negeri Pahang ini, terpaksa berhadapan dengan karenah 'manja' AJK-AJK Masjid.
Sekarang masih lagi berurusan dengan Su & Bendahari Masjid, Nak jumpa hari jumaat sahaja yang boleh. Hari lain mungkin depa terlupa jalan nak ke masjid. Angan-angan saya, Kalau saya kaya.. saya akan sediakan kenderaan beserta pemandu untuk mengambil dan menghantar AJK Masjid ke Masjid.

Ustaz Borhan merasmikan meja baru
Seorang Pakcik membelek-belek meja

meja khusus untuk Pengajian al-Quran


Tukang kayu Polis sedang ubah suai meja mimbar. Meja mimbar sebelum ini terlalu kecil. Muat-muat buku khutbah sahaja. Terpaksalah insiatif imam-imam menempah lain meja untuk mimbar

Meja Mimbar setelah dipasang. Syukran buat 'Tukang kayu' Polis yang memasangnya free of charch.


No comments :