Wednesday, July 19, 2017

Katanya tengah memasak.


Bila tanya tengah buat apa. Jawabnya tengah masak, atau baru siap memasak. Ada orang hobinya memasak. Pada masa lapang, hari cuti akan diisi dengan aktiviti memasak.
Namun kebanyakan dari kita istilahnya terpaksa memasak. Ye lah, tak masak awak nak makan apa?
Bagi yang kewangan mantop tak de masalah, setiap hari pagi tengahari dan malam tuju sahaja ke mana-mana kedai makan untuk mengisi perut.  Masalahnya yang selalu sengkek duit. Tambah pula zaman kini kos sara hidup yang sangat membebankan. 
Tak semua kedai yang ada menu nasik bajet. Nasi berlauk sepinggan RM 4.50 sekali dengan air sirap atau teh o ais. Bagi kedai yang ada sediakan menu tersebut, memang jadi tumpuan dan serbuan terutama di kalangan pelajar. Di daerah tempat saya bertapa ini tak de lagi tular kedai nasi bajet. Huhu.
Mungkin antara sebab kenapa kedai yang ada menu roti canai jadi tumpuan. Sebab harga roti canai kosong masih lagi harga mampu milik. Sekali pakej dengan air teh o panas.

Maka, pilihan yang paling menjimatkan adalah memasak sendiri. Pakar atau tidak bukanlah soalnya. Pokoknya awak boleh makan dan kenyang dengan masakan tersebut.

Saya sendiri perlu  memasak ketika berkelana ke bumi Kinanah. Memang kebanyakan dari penuntut Malaysia di sana akan memasak sendiri. Tak adanya setiap hari awak nak mengunyah roti (eish) berintikan to’miyah, kacang fuul atau kibdah.
Masak makanan arab ke? Haha..
Kat sana baru praktik masak sup, kari, tomyam. Menariknya tak rujuk buku resepi pun. Google pulak tak menular dengan meluas lagi ketika itu. Kaedah yang diguna pakai ialah main campak-campak bahan yang ada sesuka hati. Hasilnya ada masa fuhh Alhamdulillah, ada masa kus semangat Innalillah.

Saranan saya,  memasak sendiri adalah pilihan yang terbaik. Kita dapat menentukan bahan yang digunakan berkualiti dan yang penting halalan toyyiba. Bukan semua pengusaha makanan ambil berat soal halalan toyyiba dan kebersihan. Di kepala mereka hanya untung dan duit sahaja.

Tular di media sosial ada kedai makan yang ambil semula sisa makanan dan dimasak semula. Kalau setakat lauk tak habis, esok hidang semula tu perkara biasa. Belum kira lagi perencah-perencah yang digunakan.

Biasa-biasakan memasak, lama kelamaan akan menjadi kegemaran dan hobi. Lepas tu jemput kawan-kawan makan sekali. Nikmat apabila dapat menjamu rakan taulan makan. Ganjaran di sisi Allah pun besar. Kawan-kawan pun semakin suka dengan kita, sebab dapat jimat poket depa.huhu.
Kenangan bertamu di 'Abut ketika di Mesir

Ada siapa-siapa nak jemput saya makan ?


#PermaiMenulis




No comments: