Tuesday, May 28, 2013

Syukur dengan Nikmat Ilahi..

Isnin, 27 Jun 2013-antara peristiwa di dalam kawasan Masjid Sultan Mahmud.  1. Pembinaan kolah masjid, setelah lama tertangguh..mula nak dapat kontraktor yang sanggup. susah juga sebab ramai kontraktor yang saya pernah jumpa tidak berapa minat dengan projek di masjid, saya pun tidak tahu kenapa. Setelah ada kontraktor yang berminat, tersangkut lama pula sebut harganya di pejabat, akhirnya hari ini baru bermula...nampak macam simple sahaja tetapi anggaran kos yang diberikan kontraktor mencecah RM 16k.
2. Pengajian talaqi al-Quran untuk sesi ini baru bermula hari ini. Mudahan mereka & kita semua menjadi akrab dengan al-Quran. Sentiasa terbuka kepada sesiapa yang berminat terutamanya orang muda. 3. Untuk kali pertamanya, kelas Qiraat bermula di Masjid ini..pengajian selepas solat isyak. Mungkin biasa sahaja di tempat lain, tetapi di masjid ini..program-program selepas isyak sangat jarang..al-maklumlah bukannya bandar besar yang diistilahkan malam masih muda. Mudahan kelas ini dapat berjalan lancar, kerana cabaran untuk mengadakan pengajian agama di bandar-bandar kecil yang terpencil ini lebih mencabar berbanding bandar-bandar besar yang penduduknya semakin cenderung kepada pengajian agama. Lihat sahaja keputusan PR, gerakan islam menguasai bandar-bandar besar, tetapi di tempat-tempat terpencil termasuk bandar ini yang orang gelarkan bandar koboi Parti dan mereka  yang boleh  menyuapkan material dan kebendaan  tetap menjadi pilihan.

4. Kediaman saya (kuarters) masih tiada air sejak dari jumaat lagi. Sahabat sebelah rumah telah lama melarikan diri ke rumah kekandanya. Yang pelik bekalan air di masjid ok?,..kita tunggu dan tengok pula esok bagaimana...adakah patut saya mengikut jejak jiran..berkelana ke mana-mana..

5. Kereta Ferrari singgah di Masjid, tuannya berhenti solat zohor..Kali pertama semenjak saya di masjid ini..kereta jenama ini singgah di Masjid. Tuannya baru berusia akhir 20an..kereta yang dibeli 100k lagi nak cukup 2 juta...memang selamanya saya tak mampu nak pakai..Sahabat saya begitu teruja..siap test naik, tengok enjin lagi..katanya ada dalam 26 buah sahaja di Malaysia. Servis pertama RM 4k, Ke 2 RM 6, Servis ke 3 mak aih RM 15k..
Rezekinya..tanah warisan keluarga di Kerambit ada bijih besi, tak terduga  jadi tokey lombong bijih dia, ..Bercakap bab rezeki..susah, miskin pun ujian..senang pun ujian, ada orang siang malam berusaha gigih rezekinya tak sebanyak mana, ada yang duduk relax sahaja duit mencurah-curah, Rezeki semuanya dari Allah..Katanya sebelum beransur, ini semua hak Dia..kalau Dia nak hilangkan sekelip mata sahaja... Harapnya dengan kekayaannya beliau dapat membantu kepada perkembangan agama Islam ini.

Pelangi yang mengiringi waktu maghrib di masjid kami..cukup indah nikmat tuhan..melupakan sejenak yang air tiada di rumah...

2 comments:

tatsuo kagura said...

alhamdulillah

tatsuo kagura said...

alhamdulillah