Thursday, November 04, 2010

Sambil Meredah Air..

Travel Bermula
Travel ke UUM sempena Konvokesyen adikKu di Sintok Kedah. Apabila kami hampir sampai ke tempat yang dituju, banyak jalan-jalan yang ditutup. Setelah berpusing-pusing mencari destinasi untuk bermalam akhirnya kami sampai ke daerah Kangar dan bermalam di situ.
Radio Kedah.FM
Petang itu siaran radio Kedah.FM melaporkan konvokesyen UUM tetap akan diteruskan. Esoknya pihak UUM melaporkan melalui radio Kedah.FM konvo ditunda ke tarikh yang lain disebabkan banjir. Sepanjang hari radio Kedah.FM melaporkan tentang berita banjir dan suara pegawai UUM yang memberitahu konvo ditunda sentiasa diulang-ulang. Dj radio juga melaporkan bantuan yang disampaikan oleh pihak-pihak yang prihatin terhadap mangsa banjir antara yang sempat saya dengar UMNO Negeri, Timbalan Pengerusi UMNO Negeri, Timbalan Menteri. Cuma yang peliknya tak sepatah pun disebut mengenai Kerajaan Negeri, YAB Menteri Besar, Exco yang berkaitan dengan bencana alam. Langsung tak disebut sepanjang beberapa jam saya membuka chanel radio itu. Tapi yang hairan sedutan ucapan Perdana Menteri mengenai Bajet 2011 sentiasa diulang-ulang. Nama radio Kedah.FM tetapi macam bukan radio Kedah tapi radio UMNO.
Di UUM
Walaupun Konvo tunda, saya percaya semua pelajar dan keluarga masing-masing telah tiba di UUM. Pagi yang muram itu, pelajar-pelajar bersama-sama keluarga bergambar kenangan dengan jubah konvo. Ada yang datang dari luar negara seperti Indonesia, datang dari Sabah & Sarawak . Mungkin beberapa para pegawai UUM yang tidak dapat hadir disebabkan rumah mereka dinaiki air. Tak semua pegawai yang tidak boleh hadir, ada sahaja di kalangan ratusan pegawai yang boleh hadir.
Hampir semua pelajar dan keluarga masing-masing tidak berpuas hati. Ada saya dengar yang pergi dengan menaiki bas ekspres. Kemuadian Charted kereta untuk melihat anaknya Konvo. Tetapi hasilnya menghampakan. Ada yang ambil cuti untuk konvo ini, sewa hotel, sewa kereta, Ada yang berkata, pesan dekat anak, nanti bila berjawatan besar jangan buat keputusan sesuka hati, fikir juga nasib orang ramai jangan fikir untuk diri sendiri sahaja.
Akhirnya, setelah meredah air, kami selamat sampai ke rumah...
Alhamdulillah..Kubur kena banjir


No comments: