Wednesday, September 29, 2010

Dari Lipis ke Jerantut

Gambaran biasa bagi mereka yang sering berulang dari Kuala Lipis ke Jerantut. Banyak kenderaan berat yang membawa hasil dari daerah Lipis untuk diproses. Hasil-hasil ini sudah tentu kepunyaan orang-orang yang kaya. Tapi sedihnya, walaupun hasil dari daerah Lipis banyak seperti balak, bijih dan emas tapi daerah ini tak juga maju.
Berbangga dengan sejarahnya sahaja, Ibu negeri pertama sebelum Kuantan, YAB Perdana Menteri sekarang lahir di sini, Sultan Pahang bersekolah di sini, Allahyarham Tun Ghazali Syafie yang dimakamkan di makam pahlawan juga orang sini, Orang Besar Berempat juga ada diam di sini, Exco Kerajaan Negeri juga ada orang sini, Siti Nurhaliza juga kampungnya di sini...
Tapinya..
Jalan rayanya sangat merbahaya, berbukit-bukit, banyak selekoh maut..
Line telefonnya tak lah clear mana pun.. 3-4 km dari bandar Lipis line Celcom masih tak dapat lagi, depan MRSM Tun Ghazali lagi.
Kalau naik kereta, siaran radio tak dapat, Radio Pahang FM pun tak dapat. Sampailah dekat-dekat dengan bandar baru dapat..
Penduduk di sini ramai yang terpaksa melanggan astro, nak tengok Tv 1,2,3 je...Kalau tak ada astro..TV jadi perhiasan rumah sahaja lah..
Walaupun..banyak orang-orang hebat dari sini...
Suatu petang di perjalanan dari Kuala Lipis ke Jerantut..

Bertemu dengan lori 1Bertemu dengan lori 2
lori 2 memandu dengan sopan, naik bukit tinggi sambil makan jalan orang.jalan yang kecil, cukup-cukup sebuah lori.


lori 2 turun bukit, drivernya pandu laju dan makan jalan orang.

Bertemu lori 3


lori besar naik bukit tinggi dalam jalan kampung
lori 3 turun bukit, tayarnya atas doublelinelori 3 turun bukit dengan laju, lori laju, di tengah-tengah jalan, makan jalan orang, dan di belakangnya berjujut kereta mengekori..
Bertemu lori 4


lori 4, rosak di pertengahan bukit...cukup bahaya untuk pengguna lain..


Bertemu lori 5
Sampai juga ke Jerantut, kalau waktu malam lagi banyak lorinya....ramai dah yang mati sebab berlanggar dengan lori-lori ini....
No comments: