Saturday, September 25, 2010

Jaulah Raya ke Nilai

Alhamdulillah, sempena syawal ini, Kami berkesempatan berziarah hari raya ke rumah al-Fadhil Dr. Zulkifli bin Muhammad al-Bakri. Bagi pendengar radio Ikim.FM, boleh mendengar bicara Dr. Zulkifli pada setiap hari jumaat jam 5.00-6.00 petang.


Di hadapan rumah Dr. Zulkifli bin Muhammad al-Bakri
Maktabah Dr.Zulkifli. Beliau menghadiahi kami beberapa buah buku. kita kena kembali kepada budaya membaca. Negara kita dilaporkan rakyatnya kurang minat untuk membaca. Daripada prof, Pensyarah,Pelajar, orang buta huruf, suri rumah dan semua jenis manusia yang ada, purata keseluruhan rakyat kita membaca lebih kurang 3 muka surat sahaja dalam setahun. Kembalilah kita kepada budaya membaca. Membaca itu merupakan jambatan, wasilah kepada ilmu.
Sedutan tulisan blog Ustaz Nik Abduh mengenai perwatakan ayahandanya TG. Dato' Nik Abdul Aziz : Pun begitu, ayahanda kekal sebagai ulat buku. Saya tidak tahu jika ada sehebat ayahanda yang telah mencecah umur 80an yang begitu ketagih membaca. Mungkin ada, tapi saya tidak tahu. Hari ini, jika saya khatam satu buku, mungkin ayahanda telah habiskan 5 buah buku. Sungguh menakjubkan.

Dalam pejabat dan maktabah Dr. Zulkifli di rumahnya.


Menjamu selera di Restoran Saba' di Cyber Jaya. Bukan nak puji tapi lebih sedap dari Ar Rawsha.

No comments: